Hoppa till huvudinnehållet

Nyheter

14.05.2019

Finlands ordnar 100 år: Olympiska och paralympiska guldmedaljörer

President Sauli Niinistö framför sitt tal för olympiska och paralympiska guldmedaljörer.
Bild: Matti Porre / Republikens presidents kansli.

I samband med Finlands självständighets 50-årsjubileum 1967 beslöt republikens president Urho Kekkonen att belöna samtliga levande olympiska guldmedaljörer med riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden vars band var prytt med ett guldspänne i form av de olympiska ringarna. Därefter har belöningen av vinnare varit sporadisk. Vid stormästare Sauli Niinistös första utdelning av utmärkelsetecken 2012 mottog rullstolsidrottaren Leo-Pekka Tähti som första handikappidrottare riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden. Då hade han vunnit fyra paralympiska guldmedaljer.

I samband med Finlands självständighets jubileumsår 2017 beslöt stormästaren Sauli Niinistö att samtliga finländska olympiska och paralympiska guldmedaljörer från och med 2000 kommer att förlänas statliga utmärkelsetecken. Det fastslogs att olympiska guldmedaljörer i individuella grenar mottar riddartecknet av I klass med spänne av Finlands Lejons orden. Segrare i laggrenar mottar riddartecknet av Finlands Lejons orden med spänne i silver. Därmed erhöll till exempel Kaija Mustonen, som vann guld i hastighetsåkning på skridsko vid vinterolympiaden i Grenoble 1968, ett statligt utmärkelsetecken som erkännande för sin karriär nästan ett halvt sekel efter segern.


Finlands ordnar 100 år -utställningen om de statliga ordnarnas historia och nutid pågår i Riksarkivet (Fredsgatan 17, Helsingfors) 4.12.2018–20.12.2019.

Aktuell information om utställningen >>


Aktuellt >>

Framsida >>