Hyppää pääsisältöön

Uutiset

04.03.2016

OSA 21 – J.K. Paasikivi Moskovassa 1940–41

Välirauha kesti 15 kuukautta: maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941. J.K. Paasikivi oli tuolloin Suomen Moskovan-lähettiläänä. Suomen ja Neuvostoliiton välit olivat sodan jäljiltä kireät.  Ne jännittyivät entisestään kesällä ja syksyllä 1940, kun Neuvostoliitto ryhtyi painostamaan Petsamon nikkelillä, Hangon kauttakululla, ministeri Väinö Tannerin henkilöllä, Ahvenanmaan linnoitteilla, sotakirjoilla, Suomen ja Ruotsin yhteistyöllä …

Paasikivi merkitsi Moskovassa käymänsä keskustelut päiväkirjaansa. Näistä ja hänen Helsinkiin lähettämistään sähkeistä on tutkija Kauko I. Rumpunen koostanut autenttisia ”näyttämökuvia”, joissa ärhäkät keskustelut ja tapahtumien vääjäämätön kulku avautuvat kaikessa kaameudessaan. Kansallisarkisto julkaisee kaksikymmentäkuusi Moskovan-keskustelua – kunkin aina keskustelun 75-vuotispäivänä. Julkaisun lopussa ilmoitetaan seuraavan keskustelun otsikko ja milloin se julkaistaan. Ensimmäinen keskustelu julkaistiin 24. heinäkuuta 2015 ja viimeinen ilmestyy 31. toukokuuta 2016.

 

Paasikiven vaikeaselkoisia päiväkirjamerkintöjä

OSA 21 – Emme tahtoneet ottaa Suomelta enempää, kuin mikä oli aivan välttämätöntä

4. maaliskuuta 1941

Molotov: Nikkeliasiaa ei ole valitettavasti saatu järjestykseen.

Paasikivi: Te katkaisitte sekakomitean keskustelut. Meidän valtuuskunnan puheenjohtaja on vielä täällä.

Molotov: Apulaisministeri Krutikov sairastui ja sekakomitean neuvottelut katkesivat, koska hallituksien on ratkaistava muutamia kysymyksiä: toimitusjohtaja, osakkeiden jako, johtokunnan jäsenet, viidesosa henkilökunnasta neuvostoliittolaisia.

Paasikivi: Minulla ei ole muita ohjeita, kuin mitä 18. helmikuuta Vishinskille esitin: meille johto ja muuten asian käsittelee sekakomitea. Olemme tehneet suuria myönnytyksiä. Nyt on Neuvostoliiton vuoro. 

Molotov: Neuvostoliitto on tehnyt suurimman ja perusmyönnytyksen, kun se on kaksi kertaa 1920 ja 1940 hyvää hyvyyttään antanut Petsamon Suomelle. Kuten Te hyvin tiedätte, ei Neuvostoliitolla ollut siihen mitään pakkoa. 1940 oli Petsamo Neuvostoliiton sotajoukkojen miehittämä, mutta me annoimme sen Suomelle, koska emme tahtoneet ottaa Suomelta enempää, kuin mikä oli aivan välttämätöntä. Suomen hallituksen pitäisi muistaa se, että me olemme sen Suomelle antaneet. Ihme, että Suomen hallitus ei suostu tätä asiaa järjestämään, vaan on venyttänyt sitä monta kuukautta. Neuvostoliitto vaatii toimitusjohtajan.

Paasikivi: Minkä vuoksi vaaditte toimitusjohtajan?

Molotov: Me tahdomme, että kaivostoiminta tulee tehokkaaseen käyntiin ja meillä on asiantuntijoita.

Paasikivi: Myös me tahdomme, että kaivostoiminta on tehokasta ja meillä on kyllä riittävästi asiantuntijoita. Kun kaivos on Suomen alueella, on luonnollista, että johto on suomalainen, kuitenkin Neuvostoliitto vaatii hallituksen puheenjohtajan, joka toinen vuosi.

Molotov: Hallituksen puheenjohtajasta ja kaikista muista asioista voidaan puhua, mutta toimitusjohtajan he vaativat. Tahdomme pian Suomen hallituksen lopullisen vastauksen.

Paasikivi: Ilmoitan hallitukselle ja palaan asiaan niin pian kuin mahdollista.

Molotov: Englantilaisille olette antaneet koko konsession, mutta Neuvostoliitto tyytyy sekayhtiöön.  Englantilaisilla oli siis paljon suurempi oikeus kuin mitä nyt on kysymyksessä Neuvostoliitolle antaa. Pyydän Teitä, joka tunnette aseman ja olette täällä, vaikuttamaan siihen, että asia järjestyy

===========

OSA 22 - Kremlissä tiedetään, että olette koko ajan tahtonut välttää konfliktia - Julkaistaan maanantaina 25.4.2016  klo 10.00