Hyppää pääsisältöön

Uutiset

19.02.2016

OSA 20 – J.K. Paasikivi Moskovassa 1940–41

Välirauha kesti 15 kuukautta: maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941. J.K. Paasikivi oli tuolloin Suomen Moskovan-lähettiläänä. Suomen ja Neuvostoliiton välit olivat sodan jäljiltä kireät.  Ne jännittyivät entisestään kesällä ja syksyllä 1940, kun Neuvostoliitto ryhtyi painostamaan Petsamon nikkelillä, Hangon kauttakululla, ministeri Väinö Tannerin henkilöllä, Ahvenanmaan linnoitteilla, sotakirjoilla, Suomen ja Ruotsin yhteistyöllä …

Paasikivi merkitsi Moskovassa käymänsä keskustelut päiväkirjaansa. Näistä ja hänen Helsinkiin lähettämistään sähkeistä on tutkija Kauko I. Rumpunen koostanut autenttisia ”näyttämökuvia”, joissa ärhäkät keskustelut ja tapahtumien vääjäämätön kulku avautuvat kaikessa kaameudessaan. Kansallisarkisto julkaisee kaksikymmentäkuusi Moskovan-keskustelua – kunkin aina keskustelun 75-vuotispäivänä. Julkaisun lopussa ilmoitetaan seuraavan keskustelun otsikko ja milloin se julkaistaan. Ensimmäinen keskustelu julkaistiin 24. heinäkuuta 2015 ja viimeinen ilmestyy 31. toukokuuta 2016.

 

Paasikiven vaikeaselkoisia päiväkirjamerkintöjä

OSA 20 – Vastauksenne on siis kieltävä

19. helmikuuta 1941

Paasikivi: Hallituksemme katsoo luonnolliseksi, että yhtiön ja liikkeen johto jää meille. Miten nikkeliasia on yksityiskohtaisesti järjestettävä, siitä on tarkoituksenmukaisinta neuvotella sekakomiteassa.

Vishinski: Vastauksenne on siis kieltävä. Neuvostoliitto on suuri valtakunta ja sillä on intressi nikkeliin.  Suomelle jäisi koko apparaatti. En tahdo toistaa, mitä olen ennen sanonut. Neuvostoliiton ehdotukset ovat kategoriset eikä se luovu niistä. Ilmoitan vastauksenne hallitukselle. Ei ole syytä jatkaa sekakomitean työtä. Mitään ei siis ole tehtävissä. Asia kehittyy kaikkine seurauksineen. Suomen hallituksen vastauksen tarkoitus on viivyttää asiaa.

Paasikivi: Sekakomitea käsittelee kaikki kysymykset.

Vishinski: Neuvostoliiton hallitus on ottanut kauttani esille diplomaattis‑poliittiset kysymykset, jotka eivät selvinneet sekakomiteassa. Kun minulle ei annettu niihin selvää vastausta, pidän sen loukkauksena ja protesteeraan. Teillä ja minulla on valta yli komitean ja teidän ja minun on nämät asiat harkittava ja hallitukselle esitettävä ja selvitettävä.

===========

OSA 21 - Emme tahtoneet ottaa Suomelta enempää, kuin mikä oli aivan välttämätöntä - Julkaistaan perjantaina 4.3.2016  klo 10.00