Hyppää pääsisältöön

Uutiset

24.01.2016

OSA 18 – J.K. Paasikivi Moskovassa 1940–41

Välirauha kesti 15 kuukautta: maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941. J.K. Paasikivi oli tuolloin Suomen Moskovan-lähettiläänä. Suomen ja Neuvostoliiton välit olivat sodan jäljiltä kireät.  Ne jännittyivät entisestään kesällä ja syksyllä 1940, kun Neuvostoliitto ryhtyi painostamaan Petsamon nikkelillä, Hangon kauttakululla, ministeri Väinö Tannerin henkilöllä, Ahvenanmaan linnoitteilla, sotakirjoilla, Suomen ja Ruotsin yhteistyöllä …

Paasikivi merkitsi Moskovassa käymänsä keskustelut päiväkirjaansa. Näistä ja hänen Helsinkiin lähettämistään sähkeistä on tutkija Kauko I. Rumpunen koostanut autenttisia ”näyttämökuvia”, joissa ärhäkät keskustelut ja tapahtumien vääjäämätön kulku avautuvat kaikessa kaameudessaan. Kansallisarkisto julkaisee kaksikymmentäkuusi Moskovan-keskustelua – kunkin aina keskustelun 75-vuotispäivänä. Julkaisun lopussa ilmoitetaan seuraavan keskustelun otsikko ja milloin se julkaistaan. Ensimmäinen keskustelu julkaistiin 24. heinäkuuta 2015 ja viimeinen ilmestyy 31. toukokuuta 2016.

 

Paasikiven vaikeaselkoisia päiväkirjamerkintöjä

OSA 18 – Valtakunta voi tehdä mitä tahtoo; voi tehdä uusia lakeja

24. tammikuuta 1941

(Neuvostoliiton varapää- ja ulkoministeri Andrei) Vishinski: Neuvostoliiton hallituksesta on parempi, että neuvotteluja jatketaan Moskovassa, jossa ne on alettu. Syyt: (a) Luulevat, että asiat menevät täällä nopeammin, ja haluavat, että asia saadaan pian päätökseen. (b) Jos nyt muutettaisiin neuvottelupaikkaa, niin näyttäisi siltä, kuin olisi tapahtunut jotain uutta asiassa.  Kuitenkin eri asia on, jos neuvottelut olisi alettu esim. Helsingissä tai Wiipurissa, jolloin niitä olisi samassa paikassa jatkettava. (c) Kun jatketaan täällä Moskovassa, voitte myös Te ja minä olla mukana asiassa.

Paasikivi: Sanoitte itse 14. tammikuuta, että tulette Helsinkiin.

Vishinski: Totta, mutta Neuvostoliiton hallitus oli toisella kannalla. Vaikuttanette siihen, että Suomen hallitus hyväksyy tämän ehdotuksen. Neuvostoliiton hallitus toivoo, että neuvottelijat tulisivat tänne niin pian kuin mahdollista.

Paasikivi: Nikkelikysymyksen asiallinen puoli on sekakomitean käsiteltävä. En tunne asian käsittelyä Helsingissä. Ilmoitan hallitukselle ja toivon sen suostuvan. Neuvottelijat eivät ole valtion virkamiehiä, vaan yksityishenkilöitä.

Vishinski: Tiedän, mutta edellytän, että he ovat valmiit tulemaan. Eivät kait hekin ole menneet Englantiin! Ihmeteltävää, että niin pienessä asiassa olette lähettäneet Ramsayn Englantiin tällaisena aikana.

Paasikivi: Teidän pitäisi ymmärtää, että me haluamme järjestää tämän asian kaikkien, myös Englannin kanssa ystävyydessä.

Vishinski: Se on ymmärrettävää. En kuitenkaan usko, että englantilaiset suostuvat. Englannin suosio ei ole Suomelle tärkeä, mutta Neuvostoliiton suosio on. Leivän saanti!

Paasikivi: Navy certit! Englannin merituontiluvat ovat myös elintärkeitä.

Vishinski: Onko Ramsaylta tullut tietoa?

Paasikivi: Juuri tänään sain sähkeen Helsingistä.

Vishinski: Suomella on 1939 lain mukaan oikeus perua sopimus välittämättä englantilaisista.

Paasikivi: Se laki koskee ainoastaan sota-aikaa.

Vishinski: Mitä on tämän sota lain nojalla tehty, se jää voimaan myös sodan jälkeen.

Paasikivi: Sotalain pohjalla tehdyt toimenpiteet eivät kestä kuin sodan ajan.

Vishinski: Valtakunta voi tehdä mitä tahtoo. Voi tehdä uusia lakeja.

Paasikivi: Sellaisien lakien aikaansaaminen ei Suomessa ole niin helppoa. Tarvitaan eduskunnan suostumus määräenemmistöllä.

Vishinski: Woitiinhan presidentinvaalikin toimittaa hyvin nopeasti.

Paasikivi: Entinen presidentti oli sairas ja kuoli samana päivänä kuin uusi valittiin, ja sen tähden oli välttämätön valita uusi. Sen suorittivat entiset valitsijamiehet.

===========

OSA 19 - Nyt meillä on jo kauppasota - Julkaistaan perjantaina 12.2.2016  klo 10.00