Hyppää pääsisältöön

Uutiset

21.01.2016

OSA 17 – J.K. Paasikivi Moskovassa 1940–41

Välirauha kesti 15 kuukautta: maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941. J.K. Paasikivi oli tuolloin Suomen Moskovan-lähettiläänä. Suomen ja Neuvostoliiton välit olivat sodan jäljiltä kireät.  Ne jännittyivät entisestään kesällä ja syksyllä 1940, kun Neuvostoliitto ryhtyi painostamaan Petsamon nikkelillä, Hangon kauttakululla, ministeri Väinö Tannerin henkilöllä, Ahvenanmaan linnoitteilla, sotakirjoilla, Suomen ja Ruotsin yhteistyöllä …

Paasikivi merkitsi Moskovassa käymänsä keskustelut päiväkirjaansa. Näistä ja hänen Helsinkiin lähettämistään sähkeistä on tutkija Kauko I. Rumpunen koostanut autenttisia ”näyttämökuvia”, joissa ärhäkät keskustelut ja tapahtumien vääjäämätön kulku avautuvat kaikessa kaameudessaan. Kansallisarkisto julkaisee kaksikymmentäkuusi Moskovan-keskustelua – kunkin aina keskustelun 75-vuotispäivänä. Julkaisun lopussa ilmoitetaan seuraavan keskustelun otsikko ja milloin se julkaistaan. Ensimmäinen keskustelu julkaistiin 24. heinäkuuta 2015 ja viimeinen ilmestyy 31. toukokuuta 2016.

 

Paasikiven vaikeaselkoisia päiväkirjamerkintöjä

OSA 17 – Tahdomme lopullisen vastauksen huomenna

21. tammikuuta 1941

(Neuvostoliiton varapää- ja ulkoministeri Andrei) Vishinski: Suomen hallitus on koko ajan pitkittänyt Petsamon-asiaa. Tehnyt verukkeita. Ehkä lähetätte Ramsayn Englannin lisäksi maailman ympäri Amerikkaan asti. Tahdomme vastauksen ensitilassa. Neuvostoliiton hallitus ei salli enää mitään lykkäystä. Teidän vastauksenne ovat olleet epätyydyttäviä. Emme halua kuulla sellaisia selityksiä: Ne ovat aivan sopimattomia. Tahdomme lopullisen vastauksen huomenna.

Paasikivi: En ehdi huomiseksi saada vastausta.

Vishinski: Sitten viimeistään ylihuomenna. Suomen hallituksella on oikeus purkaa konsessiosopimus, jos tahtoo.

Paasikivi: Koettakaa ymmärtää meidän näkökantamme!

Vishinski: Ottakaa huomioon, että me olemme antaneet teille Petsamon!

===========

OSA 18 - Valtakunta voi tehdä mitä tahtoo; voi tehdä uusia lakeja - Julkaistaan sunnuntaina 24.1.2016  klo 10.00