Hyppää pääsisältöön

Uutiset

14.01.2016

OSA 16 – J.K. Paasikivi Moskovassa 1940–41

Välirauha kesti 15 kuukautta: maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941. J.K. Paasikivi oli tuolloin Suomen Moskovan-lähettiläänä. Suomen ja Neuvostoliiton välit olivat sodan jäljiltä kireät.  Ne jännittyivät entisestään kesällä ja syksyllä 1940, kun Neuvostoliitto ryhtyi painostamaan Petsamon nikkelillä, Hangon kauttakululla, ministeri Väinö Tannerin henkilöllä, Ahvenanmaan linnoitteilla, sotakirjoilla, Suomen ja Ruotsin yhteistyöllä …

Paasikivi merkitsi Moskovassa käymänsä keskustelut päiväkirjaansa. Näistä ja hänen Helsinkiin lähettämistään sähkeistä on tutkija Kauko I. Rumpunen koostanut autenttisia ”näyttämökuvia”, joissa ärhäkät keskustelut ja tapahtumien vääjäämätön kulku avautuvat kaikessa kaameudessaan. Kansallisarkisto julkaisee kaksikymmentäkuusi Moskovan-keskustelua – kunkin aina keskustelun 75-vuotispäivänä. Julkaisun lopussa ilmoitetaan seuraavan keskustelun otsikko ja milloin se julkaistaan. Ensimmäinen keskustelu julkaistiin 24. heinäkuuta 2015 ja viimeinen ilmestyy 31. toukokuuta 2016.

 

Paasikiven vaikeaselkoisia päiväkirjamerkintöjä

OSA 16 – Ellei tulosta tule sovinnossa, löydämme joitakin keinoja asian järjestämiseksi

14. tammikuuta 1941

(Neuvostoliiton varapää- ja ulkoministeri Andrei) Vishinski: Vaadimme vastausta, koska kärsivällisyytemme on lopussa. Ellei tulosta tule sovinnossa, löydämme joitakin keinoja asian järjestämiseksi. Riippuuko asia siis englantilaisten suostumuksesta. Jos asia on näin, olisi Suomen hallituksen pitänyt selvittää kysymys Englannin kanssa ennen kuin täällä alettiin neuvottelut, jotka ovat turhanpäiväisiä, ellei Englanti suostu.

Paasikivi: Meillä oli ehdotus. Jos Neuvostoliitto olisi sen hyväksynyt, olisi asia selvinnyt.

Vishinski: Ehdotuksenne oli mahdoton hyväksyä. Neuvostoliitto katsoo, että Suomen hallitus ei tahdo järjestää asiaa, vaan viivyttelee kaikenlaisilla verukkeilla. Jos halutaan, neuvostoliiton edustajat tulevat Helsinkiin neuvottelemaan. Neuvostoliitto pitää asiaa hyvin tärkeänä. Ymmärrämme, että presidentinvaali ja uuden hallituksen muodostaminen ovat viivyttäneet asiaa, mutta nyt on kulunut kymmenen päivää uuden hallituksen muodostamisesta ja nyt olisi ehtinyt asian järjestää niin, että neuvotteluja olisi voitu jatkaa. Suomen ehdotusta ei voi hyväksyä, koska sen kautta nikkelin tuotanto jäisi ulkopuolelle yhteisen yhtiön, joka vaan myisi nikkelin. Tätä ei voi hyväksyä.

Paasikivi: Kun uuden hallituksen muodostamisesta on kulunut ainoastaan noin kymmenen päivää, ei se ole kauan. Olen esittänyt neutraalisia asioita (arkistot ym.) mutta ne ovat viipyneet teillä kovin kauan.

Vishinski: Asiat ovat erilaisia, kun nikkeliasia järjestyy, järjestyvät muut asiat pian. Jos nikkeliasiassa ei päästä sovintoon, ei liioin muissa asioissa päästä tuloksiin. Poliisi on vaikeuttanut Zotovin toimintaa. Voitteko antaa vastauksen siihen, mitä esitin 30. joulukuuta 1940?

Paasikivi: Ilmoitin asian Helsinkiin, mutta en edellyttänyt että odotatte minulta vastausta. En ole saanut tietoja.

Vishinski: Tarkoitin, että saamme vastauksen. Regime Helsingissä loukkaa Neuvostoliittoa.

===========

OSA 17 - Tahdomme lopullisen vastauksen huomenna - Julkaistaan torstaina 21.1.2016  klo 10.00