Hyppää pääsisältöön

Näyttelymme

Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen.

Suomen itsenäistymiskehitystä kuvaavan näyttelysarjan neljäs osa keskittyy Suomen suhteisiin Venäjään, Puolaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Näyttely on osa neljän näyttelyn sarjaa, joka esittelee, millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin maamme itsenäistymistä edeltävinä vuosikymmeninä ja itsenäisyyden alkuvuosina.

Kansallisarkistossa (Rauhankatu 17, Helsinki) esillä oleva näyttely koostuu alkuperäisasiakirjoista, julkaisuista, valokuvista, maalaustaiteesta ja aikakauden esineistöstä. Sen keskeisiä teemoja ovat Suomen liittäminen Venäjään 1809, Suomen asema osana keisarikuntaa,  suuriruhtinaskunta-aseman tarjoamat mahdollisuudet suomalaisille, taiteilijayhteydet, sekä tapahtumat, jotka johtivat Venäjän imperiumin luhistumiseen.

Näyttely on avoinna ti-pe klo 10-16. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Huomaathan, että rakennus ei ole esteetön. Opastuksia ryhmille järjestetään sopimuksen mukaan.

Kansallisarkisto järjestää avoimia yleisöopastuksia näyttelyyn elokuussa 2018. Opastukset suomeksi elokuun kolmantena ja viidentenä keskiviikkona. Opastukset ruotsiksi elokuun neljäntenä keskiviikkona. Opastus alkaa klo 16. Kierros kestää noin tunnin, ja sille ilmoittaudutaan Kansallisarkiston infopisteellä (Rauhankatu 17, Helsinki).

Tervetuloa!

Lue lisää Pro Finlandia -näyttelyn tiedotteesta.


 

29.06.2018

Peilimaailma – Lumi Oglindite -taidenäyttely Hämeenlinnassa 3.7.-30.8.2018

05.06.2018

Pro Finlandia III -näyttely Vaasan sotaveteraanimuseossa 31.8.2018 saakka

25.04.2018

Suomen ritarikunnat 100 vuotta -näyttely Kansallisarkistossa 4.12.2018–31.12.2019


Paperin historiasta pysyvä näyttely Kansallisarkistossa

Kansallisarkistossa on Oy Keskuslaboratorio - Centrallaboratorium Ab:n (KLC) kokoelma, johon kuuluu merkittävä paperihistoriallinen kokoelma sekä paperin valmistukseen ja tunnistamiseen liittyvä kirjakokoelma.

Kokoelman aineistoista on koottu pysyvä paperihistoriallinen perusnäyttely Kansallisarkiston luentosalin aulaan (Rauhankatu 17, Helsinki).