Hyppää pääsisältöön

Venäjä-yhteistyö

Kansallisarkiston Venäjä-yhteistyö on osa kansainvälistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa, jonka tavoitteena on hankkia Venäjän arkistoissa säilytettäviä Suomea koskevien asiakirjojen digitaalisia kopioita ja edistää näiden asiakirjojen monipuolista tutkimuskäyttöä.  

Kansallisarkiston ja Venäjän arkistojen yhteistyö pohjautuu Kansallisarkiston ja Venäjän Rosarhivin viisivuotiseen puitesopimukseen, joka solmittiin ensimmäisen kerran vuonna 2005 ja joka on uusittu vuosina 2010 ja 2015. Vuoden 2017 alkuun mennessä Kansallisarkisto on solminut 42 yhteistyösopimusta useiden arkistojen kanssa Venäjällä, Valko-Venäjällä, Kazakstanissa, Georgiassa ja Armeniassa, sekä puitesopimuksia Rosarhivin, Venäjän Historiallisen Seuran, Karjalan Tasavalan kulttuuriministeriön, Pietarin arkistokomitean, Murmanskin alueen arkistonkomitean ja Sverdlovskin alueen arkistojen hallinnon kanssa. Niistä osa on maksullisia sopimuksia ja osa vaihtosopimuksia, sekä puitesopimuksia Rosarhivin, Venäjän Historiallisen Seuran, Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön, Pietarin arkistokomitean, Murmanskin alueen arkistokomitean ja Sverdlovskin alueen arkistojen hallinnon kanssa.

Hankitut digitaaliset asiakirjat on tallennettu Digitaaliarkistoon, mutta ne ovat käytettävissä ainoastaan Kansallisarkiston tutkijasaleissa. Asiakirjoja koskevat tiedot löytyvät VAKKA-tietokannasta. Vuoden 2015 loppuun mennessä Venäjältä on hankittu noin miljoona asiakirjaotosta. Pääosa asiakirjoista liittyy poliittiseen historiaan.

Hankintaa koskevista linjauksista keskustellaan tutkijayhteisön ja tutkimusprojektien kanssa, jotta niiden todellisiin aineistotarpeisiin pystytään vastaamaan.   

Lisätietoja:

  • Hankittu aineisto ja sopimukset: kehittämispäällikkö Dmitri Frolov
  • Hankittujen aineistojen käyttö: tutkija Anna Vartiala
  • Hankintapolitiikka ja tutkimuskäytön edistäminen: tutkimusjohtaja Päivi Happonen tai kehittämispäällikkö Anne Wilenius
  • Yhteydenotot etunimi.sukumini@arkisto.fi