Hyppää pääsisältöön

Selvitys suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943

Kansallisarkisto toteuttaa selvityksen suomalaisten SS-vapaaehtoisten osallistumisesta siviilien, sotavankien ja juutalaisten surmaamisiin 1941–1943. Selvitys luovutetaan valtioneuvoston kanslialle ja julkistetaan helmikuun alussa.

Valtioneuvoston kanslia on antanut Kansallisarkistolle tehtäväksi suorittaa riippumattoman arkistoselvityksen suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943. Hanke perustuu Simon Wiesenthal -keskuksen johtajan Efraim Zuroffin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle osoittamaan pyyntöön selvittää tätä kysymystä. Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti, että Suomi tulee toteuttamaan riippumattoman selvityksen asiassa.

Selvitystyössä käytetään sekä Suomessa olevia arkistolähteitä että ulkomaisten arkistojen aineistoja. Keskeisimpiä ovat Venäjällä, Ukrainassa, Puolassa ja Saksassa olevat arkistot. Lisäksi selvityksessä käytetään niiden maiden aineistoja, joiden kansalaisia palveli suomalaisten tavoin kansallissosialistisen Saksan Waffen SS:n Wiking -divisioonassa. Osaa aineistoista ei ole aiemmin käytetty tutkimuksessa.

Kansallisarkisto asettaa hankkeelle tieteellistä ja oikeudellista asiantuntemusta edustavan projektiryhmän, jonka tehtävänä on tukea ja arvioida selvitystyön toteutusta ja hyväksyä selvitystyö sen valmistuttua. Projektiryhmä asetetaan toukokuun 2018 loppuun mennessä. Projektiryhmällä on harkintansa mukaan mahdollisuus käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita.

Kansallisarkisto on sopinut selvitystyön toteuttamisesta dosentti Lars Westerlundin kanssa. Selvitys luovutetaan valtioneuvoston kanslialle ja julkistetaan helmikuun alussa. Julkistuksen tarkempi päivämäärä kerrotaan myöhemmin, kun aikataulu on selvä.

Suomalaisten SS-vapaaehtoisten toimintaa koskevan hankkeen on määrä luovuttaa selvitys valtioneuvoston kanslian johtamalle ohjausryhmälle. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii pääsihteeri Pekka Timonen valtioneuvoston kansliasta. Ohjausryhmä koostuu valtioneuvoston kanslian, tasavallan presidentin kanslian ja Kansallisarkiston nimeämistä edustajista. Myös ohjausryhmällä on oikeus käyttää harkintansa mukaan ulkopuolisia asiantuntijoita.

Projektiryhmä

Puheenjohtaja: pääjohtaja Jussi Nuorteva
Varapuheenjohtaja: tutkimusjohtaja Päivi Happonen

Jäsenet:

  • Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani, professori Pia Letto-Vanamo
  • Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Kimmo Rentola
  • Maanpuolustuskorkeakoulun professori Vesa Tynkkynen
  • Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Antero Holmila
  • Åbo Akademin dosentti André Swanström
  • Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtaja, dosentti Oula Silvennoinen.

Projektiryhmän kokouksiin osallistuvat myös hankkeen tutkija Lars Westerlund ja tutkimusapulainen Ville-Pekka Kääriäinen, joka toimii projektiryhmän kokousten sihteerinä.

Projektiryhmä voi kuulla myös ulkopuolisia asiantuntijoita. Projektiryhmää täydennetään tarvittaessa myöhemmin.

Lisätietoja:

pääjohtaja Jussi Nuorteva, Kansallisarkisto, p. 029 533 7001