Hyppää pääsisältöön

Aineistot Mikkelissä

Kansallisarkistossa Mikkelissä säilytetään asiakirjoja Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja luovutetun Karjalan alueilta.

Mikkelissä otetaan vastaan alueen neljääkymmentä vuotta vanhemmat, pysyvästi säilytettävät valtion viranomaisten asiakirjat. Tämän lisäksi se huolehtii kansallisen kulttuuriperintöön kuuluvan kunnallisen, kirkollisen ja yksityisluontoisen arkistoaineiston turvaamisesta ja tarvittaessa ottaa niitä säilytettäväkseen.

Aineistoja voi hakea sähköisesti Vakka-arkistotietokannasta ja yksityisarkistorekisteristä. Hakemistoina säilytettävään aineistoon toimivat myös tutkijasalissa olevat hallinnonaloittain säilytettävät arkistoluettelot.

Vanhin asiakirja on vuodelta 1455 ja yhtenäiset asiakirjasarjat alkavat 1600-luvun lopusta. Asiakirjoja on tällä hetkellä lähes 15 000 hyllymetriä. Karttoja ja piirustuksia maakunta-arkiston kokoelmiin sisältyy noin 200 000 kappaletta.

Lähdeaineiston erityislaatu Mikkelissä perustuu luovutetun Karjalan valtiollisten ja kunnallisten viranomaisten sekä seurakuntien asiakirjoihin ja karttoihin, joita säilytetään Viipurin maakunta-arkiston perintönä Mikkelissä.

Seurakuntien mikrokorttien luettelo

Sata vuotta nuorempien kirkonkirjojen mikrokortit Kansallisarkistossa (pdf)