Aineistot Mikkelissä

Kansallisarkistossa Mikkelissä Pirttiniemenkadulla säilytetään valtion alue- ja paikallishallinnon virastojen ja laitosten arkistoja, kirkollisia ja kunnallisia arkistoja sekä yksityisiä arkistoja Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja luovutetun Karjalan alueilta.

Kansallisarkiston Mikkelissä sijaitsevaan keskusarkistoon siirrettiin vuonna 2018 Helsingistä mm. valtion keskushallinnon aineistoja. Siirrettyjen aineistojen joukossa on myös puolustushallinnon aineistoa, kuten mm. lääkintämuodostelmien asiakirjat (sota- ja sotilassairaalat sekä lakkautetut varuskuntasairaalat). Suomen ulkomaanedustustojen vuotta 1947 vanhimmat aineistot siirrettiin Oulusta Mikkeliin marraskuussa 2022.

Tarkemmat aineistotiedot kannattaa aina tarkistaa Astia-verkkopalvelusta, jonka kautta tehdään myös tutkijasalitilaukset Pirttiniemenkadun tutkijasaliin sekä kaukolainatilaukset.

Asiakirjoja on tällä hetkellä Pirttiniemenkadulla noin 16 200 hyllymetriä ja keskusarkistossa vajaat 40 000 hyllymetriä.

Luettelot Helsingistä vuonna 2018 Mikkeliin keskusarkistoon siirretyistä aineistoista

Siirretyt aineistot on lueteltu aineistoerittäin tai arkistonmuodostajatasolla.  Digitaalisesti saatavilla olevat passiiviaineistot eivät sisälly edellä mainittuihin listauksiin eikä luetteloja päivitetä keskusarkistoon vastaanotettavan uuden aineiston osalta.