Tervetuloa Saamelaisarkistoon

Saamelaisarkisto sijaitsee saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa. Se on osa Kansallisarkistoa. Toimintansa arkisto aloitti helmikuussa 2012.

Saamelaisarkisto tukee ja edistää saamelaisia koskevaa tutkimusta. Näin se vahvistaa saamelaiskulttuuria ja lisää saamelaisia koskevaa historiatietoa.

Saamelaisarkisto palvelee tutkijoita ja kansalaisia. Arkisto huolehtii siitä, että saamelaisia ja saamelaisaluetta koskevat asiakirjat digitoidaan ja että ne ovat tutkijoiden ja muiden asiakkaiden haettavissa ja käytettävissä arkistolaitoksen verkkopalvelujen kautta.

Arkisto ottaa vastaan saamentutkimukselle merkittävien yksityishenkilöiden, sukujen, yhdistysten, säätiöiden ja yritysten arkistoja. Sen lisäksi saamelaisviranomaiset siirtävät pysyvästi säilytettävät paperiasiakirjansa Saamelaisarkistoon.

Saamelaisarkistossa työskentelevät saamelaisarkistonhoitaja Suvi Kivelä (puh. 029 533 7221) ja ylitarkastaja Inker-Anni Linkola (puh. 029 533 7042). Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@narc.fi.

Tervetuloa!

AJANKOHTAISTA:

12.5.2016 Saamelaisarkiston tutkijapalvelu on kiinni perjantaina 13.5. klo:12-16.

3.5.2016 Yhteishanke tukee saamelaisten muotoiluperinnettä
Kansallisarkisto on yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa aloittanut Saamukas – saamelaisperinne lasten ja nuorten kulttuurienvälisessä muotoilukasvatuksessa -esiselvityshankkeen.

6.2.2016 Saamelaisten kansallispäivänä avataan Utsjoella Pedar Jalvi –näyttely.
Pedar Jalvi oli ensimmäinen Suomen saamelainen kirjailija, jonka kuolemasta tulee tänä vuonna 100 vuotta. Näyttely kunnioittaa Jalvin elämäntyötä. Siinä nähdään paljon ennen näkemättömiä arkistoaineistoja, joita on koottu mm. Jyväskylän maakunta-arkistosta (Jyväskylän seminaarin arkistosta), Keski-Suomen museosta, SKS:stä.

Näyttelyn on käsikirjoittanut saamen kirjallisuuden ja koulututkimuksen professori Vuokko Hirvonen saamelaista korkeakoulusta Koutokeinosta.

Saamelaisarkisto on toteuttanut näyttelyn yhteistyössä Sámi allaskuvlan eli saamelaisen korkeakoulun ja saamelaismuseo Siidan kanssa.

Näyttely kiertää tämän vuoden ajan ainakin Utsjoella, Hetassa Enontekiöllä, Inarissa, Kautokeinossa, Rovaniemellä, Sodankylässä ja Jyväskylässä.

 

Aslak-verkkonäyttely

Tutustu Oulun maakunta-arkiston Aslak-verkkonäyttelyyn.

Osallistu saamelaisalueen koulumuistojen keruu -hankkeeseen!

Minkälaisia koulumuistoja sinulla on ajalta, jolloin olit oppilaana koulussa? Tai oletko työskennellyt koulussa opettajana tai jossain muussa tehtävässä? Entä millaista oli lähettää oma lapsi opintielle?

Lue lisää:

Saamelaisalueen koulumuistojen keruu

Sámeguovllu skuvlamuittuid čoaggin

Sämikuávlu škovlâmuštonuurrâm

Sää´mvuuʹd škooulmooštai mainnsi noorrmõš