Tilaushistoriakeskus

TILAUSHISTORIAKESKUS - BEST√ĄLLNINGSHISTORIKCENTRALEN r.y.

Tilaushistoriakeskus on historia-alan yhteisöjen ylläpitämä palveluorganisaatio, joka jatkaa vuonna 1933 perustetun Paikallishistoriallisen Toimiston työtä 2000-luvun vaatimusten mukaisesti. Sen jäsenjärjestöjä ovat Suomen Historiallinen Seura, Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, Suomen kirkkohistoriallinen seura, Historiallinen Yhdistys, Historian Ystäväin Liitto, Suomen taloushistoriallinen yhdistys, Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura ja Suomen Sukututkimusseura ja Historiska Föreningen.

Palvelemme kuntia, maakuntia, seurakuntia, yrityksiä ja muita yhteisöjä ja järjestöjä niiden historian tutkimus- ja kirjoitushankkeissa. Tilaushistoriakeskus laatii selvityksiä, auttaa pätevien tutkijoiden ja kirjoittajien hankinnassa, antaa sopimussuosituksia sekä tarjoaa asiantuntijapalveluita historiahankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä varmistaa tilaajille pätevän käsikirjoitusten tarkastuksen. Tarpeen vaatiessa autamme tilaajia myös toimitustyössä ja layout-suunnittelussa.

Tilaushistoriakeskuksella on läheiset suhteet maamme yliopistojen historian laitoksiin sekä arkistoihin.Yhteistyössä niiden kanssa järjestämme koulutusta historian kirjoittajille. Lisäksi julkaisemme historian eri alojen tilaustöiden kehittymisen kannalta merkittävää kirjallisuutta.

Tilaushistoriakeskus on mukana alan kansainvälisessä toiminnassa ja osallistuu pohjoismaisiin paikallishistoriallisiin konferensseihin, joita on pidetty säännöllisesti vuodesta 1973 lähtien.

Yhdessä Suomen yleisten arkistopäivien organisaation kanssa Tilaushistoriakeskus on joka neljäs vuosi mukana valitsemassa maamme parasta paikallishistoriaa. Ensimmäinen tällainen palkinto jaettiin 1998 vuosina 1994-1997 julkaistuista teoksista. Palkinnon sai Panu Pulman ja Oiva Turpeisen kirjoittama, Veikko Kallion toimittama ja Kajaanin kaupungin kustantama teos Pikkukaupungin unelmia. Kajaani 1906-1976.