Tilaa asiakirjoja sähköisellä palvelulla

Voit tilata asiakirjoja tutkittavaksi Astia-verkkopalvelun avulla paikan päällä tutkijasaleissa tai kotikoneeltasi. Palvelun avulla voit hakea Kansallisarkistossa säilytettäviä aineistoja, tilata niitä käytettäviksi tutkijasaliin ja päästä käyttämään julkisia digitoituja aineistoja.

Palvelussa voit lisäksi

  • hakea käyttölupaa käyttörajoitettuun aineistoon (Huom. Astia-palvelun kautta ei voi hakea käyttölupaa 100 vuotta vanhojen ja sitä nuorempien kirkonkirjojen käyttöön tutkijasalissa) sekä
  • tilata maksullisia asiakirjajäljenteitä ja selvityksiä.

Muiden kuin hakupalvelun käyttö edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi. Rekisteröityessäsi voit tunnistautua palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. 

Tutkijasalien päivystäjät neuvovat asiakkaita tilauksen laadinnassa ja verkkopalvelun käytössä. Tarkempia ohjeita Astia-verkkopalvelun käytöstä saat palvelun sivuilta.

Henkilökunta toimittaa asiakkaan tilaamat asiakirjat tutkijasaliin tutkittavaksi. Asiakirjat ovat asiakkaan käytettävissä 14 vuorokautta niiden toimittamisesta, minkä jälkeen ne palautetaan. Laina-aikaa voidaan pidentää asiakkaan pyynnöstä, mikäli aineistoon ei kohdistu muita varauksia.

Tarkemmat tiedot kunkin Kansallisarkiston asiakirjojen toimitusajoista löytyvät Info-sivustolta.