Näin tilaat kantakortin

Mikä on kantakortti?

Kantakortti on jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka.

Kantakorttiin on merkitty yksityiskohtaisia tietoja siinä mainitun henkilön palveluspaikasta ja -ajasta, hänen palkitsemisistaan ja rangaistuksistaan, ylennyksistä ja mahdollisista sodan ajan taistelupaikoista.

Ensimmäiset järjestelmällisesti laaditut kantakortit tehtiin vuonna 1897 syntyneelle ikäluokalle. Uusimmat Kansallisarkistossa säilytettävät kantakortit koskevat vuonna 1949 syntynyttä ikäluokkaa. Tätä uudempia kortteja säilytetään Sotilaslääketieteen arkistossa Viitasaarella.

Lisätietoa sodanaikaisesta palveluksesta voit etsiä joukko-osastojen sotapäiväkirjoista. Kansallisarkistossa olevat sotapäiväkirjat on suurimmalta osin digitoitu, ja ne ovat luettavissa arkistolaitoksen Digitaaliarkistossa. Tietoa sotapäiväkirjoista sekä neuvoja sotapäiväkirjojen hakuun löytyy Arkistojen Portti -käyttäjäpalvelusta.

Miten tilaan kantakortin?

Voit tilata kantakortin Astia-verkkopalvelun kautta:

  • Rekisteröidy verkkopalveluun ensin verkkopankkitunnuksillasi (=Vetuma).
  • Tämän jälkeen kirjaudu palveluun rekisteröitymisessä saamallasi käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
  • Voit tilata kantakorttikopiot (Puolustushallinnon henkilöasiakirjatilaus) kohdasta "Asiakirja- ja tietopyynnöt".

Ota yhteyttä kirjaamo[@]arkisto.fi tai puh. 029 533 7400 (kirjaamon puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 10-15) mikäli tilaaminen Astia-verkkopalvelun kautta ei ole sinulle mahdollista.

Jos haluat tulla tutkimaan kantakortteja paikan päälle Kansallisarkistoon (Rauhankatu 17, Helsinki), tee tilaus etukäteen Kansallisarkistossa. Saat ilmoituksen sähköpostiisi, kun asiakirjat ovat käytettävissä Kansallisarkistossa. Tilausta ei voida toimittaa samana päivänä.

Tutkiminen Kansallisarkistossa on maksutonta. Kopioista veloitamme hinnaston mukaisen maksun sekä toimitusmaksun. Kopioiden toimitusaika on kuukausi.

Huom! Tilausruuhkan vuoksi kantakorttitilausten käsittelyaika on tällä hetkellä noin 3 - 3,5 kuukautta. (Huhtikuu 2017)