Venäjä-yhteistyö

Kansallisarkiston Venäjä-yhteistyö on osa kansainvälistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa, jonka tavoitteena on hankkia Venäjän arkistoissa säilytettäviä Suomea koskevien asiakirjojen digitaalisia kopioita ja edistää näiden asiakirjojen monipuolista tutkimuskäyttöä.  

Kansallisarkiston ja Venäjän arkistojen yhteistyö pohjautuu Kansallisarkiston ja Venäjän Rosarhivin viisivuotiseen puitesopimukseen, joka solmittiin ensimmäisen kerran vuonna 2005 ja joka on uusittu vuosina 2010 ja 2015. Vuoden 2016 alkuun mennessä Kansallisarkisto oli solminut 37 yhteistyösopimusta useiden arkistojen kanssa Venäjällä, Kazakstanissa, Georgiassa sekä Armeniassa. Niistä 17 on maksullisia sopimuksia ja 12 vaihtosopimuksia, sekä puitesopimuksia Rosarhivin, Venäjän Historiallisen Seuran, Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön, Pietarin arkistokomitean, Murmanskin alueen arkistokomitean ja Sverdlovskin alueen arkistojen hallinnon kanssa.

Hankitut digitaaliset asiakirjat on tallennettu arkistolaitoksen Digitaaliarkistoon, mutta ne ovat käytettävissä ainoastaan arkistolaitoksen tutkijasaleissa. Asiakirjoja koskevat tiedot löytyvät VAKKA-tietokannasta. Vuoden 2015 loppuun mennessä Venäjältä on hankittu noin miljoona asiakirjaotosta. Pääosa asiakirjoista liittyy poliittiseen historiaan.

Hankintaa koskevista linjauksista keskustellaan tutkijayhteisön ja tutkimusprojektien kanssa, jotta niiden todellisiin aineistotarpeisiin pystytään vastaamaan.   

Lisätietoja:

  • Hankittu aineisto ja sen käyttö: tutkija Anna Vartiala
  • Sopimukset: kehittämispäällikkö Dmitri Frolov
  • Hankintapolitiikka ja tutkimuskäytön edistäminen: tutkimusjohtaja Päivi Happonen tai kehittämispäällikkö Anne Wilenius
  • Yhteydenotot etunimi.sukumini@arkisto.fi