Henkikirjojen indeksointi

Kansallisarkisto ja FamilySearch toteuttavat henkikirjojen (1809-1915) indeksointia yhteistyössä. Hakemistojen teko, indeksointi, toteutetaan talkoistettuna FamilySearchin verkkotyökalulla. Kutsumme vapaaehtoisia indeksointityöhön. Kansallisarkistolla ei ole varattu resursseja indeksointityökalun käytön ohjeistamiseen. Tässä linkki pdf -tiedostoon, jossa on  lyhyet kuvitetut ohjeet verkkotyökalun ottamisesta käyttöön. Olemme lisäksi perustaneet Facebook ryhmän Henkikirjojen indeksointi  jossa indeksoijat voivat jakaa kokemuksiaan. FamilySearchin sivuilta löytyy englanninkielisiä yleisohjeita ja opetusvideo.

Digitoidut ja digitoitavat henkikirjat ovat heti vapaasti käytettävissä Digitaaliarkistossa. Talkoistettuina tuotetut hakemistot siirretään Digitaaliarkistoon mahdollisimman nopeasti niiden valmistumisen jälkeen.

Indeksoinnin verkkotyökalu on englanniksi, mutta kerättävien metatietokenttien nimet sekä indeksointiohjeet on suomennettu ja näkyvät suomeksi verkkotyökalun näkymässä. Indeksointiohjeet, kooste (pdf).

Työkaluun on vuonna 2015 jo ladattu mikrofilmeiltä digitoidut henkikirjat 0 ja 5 päättyvien vuosien osalta (lista digitoiduista henkikirjoista, pdf). Vuoden 2016 aikana on tarkoitus käynnistää yhteistyöhanke Geneological Society of Utahin (GSU) kanssa, jossa digitoidaan henkikirjojen puuttuvia välivuosia aina vuoteen 1916 saakka. Jatkossa indeksointia on tarkoitus toteuttaa lääneittäin jaoteltuina.

Indeksointityössä kerätään kylien, talojen ja henkilöiden nimitiedot arkistolaitokselle, sekä lisäksi muita metatietoja FamilySearchin tietokantaan.

 

Indeksointityökalun lataus:

Indeksointityökalu on ladattavissa sivulta:

https://familysearch.org/indexing/get-started-indexer  

(lataaminen edellyttää uusinta Internet Explorer selainta, toimii myös Firefox selaimella)

Lyhyt ohje suomeksi (pdf)

 

Ohjeet ja opetusvideo:

Family Searchin sivulla https://familysearch.org/ask/salesforce/viewArticle?urlname=Basic-Indexing-Guidelines-1381813432182&lang=en on yleisempiä ohjeita englanniksi.

Yleinen opetusvideo (englanniksi):

http://broadcast.lds.org/elearning/FHD/Local_Support/FamilySearchIndexing/EN/demos/FS_index.html?v=http://broadcast.lds.org