Kansallisarkiston aineistot Vaasassa

Kansallisarkistossa Vaasassa säilytetään alueen (Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan liitot) piiri- ja paikallisviranomaisten arkistoja. Tänne on talletettu myös useita kirkollisia ja eräitä kunnallisia arkistoja. Viranomaisarkistojen lisäksi Vaasassa säilytetään useita satoja yksityisarkistoja kuten liikeyritysten, yhdistysten ja seurojen, kylien, talojen, sukujen, perheiden ja yksityishenkilöiden arkistoja.

Vanhin säilytettävä asiakirja on vuodelta 1407 peräisin oleva kauppakirja Norra Vallgrundin kyläarkistossa. Valtion viranomaisten vanhimmat asiakirjat ovat pääsääntöisesti 1600- ja 1700-luvuilta. Pääosa asiakirjoista on kuitenkin 1800- ja 1900-luvuilta. Yhteensä täällä säilytetään noin 2800 arkistoa, joissa on 7500 hyllymetriä asiakirjoja.

Alkuperäisten asiakirjojen lisäksi säilytetään asiakirjatallenteita (mikrofilmit ja -kortit). Niille on kuvattu mm. vanhimpia tuomiokirjoja ja henkikirjoja sekä seurakuntien kirkonkirjoja. Mikrofilmejä on yhteensä noin 2600 ja mikrokortteja 92500 kappaletta.

Tarkemmat tiedot maakunta-arkistossa säilytettävistä arkistoista löytyvät Vakka-arkistotietokannasta.