Hyppää pääsisältöön
Jaa

Kansallisarkisto on mukana Euroopan komission Community as Opportunity (CO:OP) -hankkeessa, jonka muodostavat 17 eurooppalaista arkistoa ja yliopistoa. Hanke toteutetaan vuosien 2015–2018 aikana.

Apua yksityisaineistojen digitointiin

Hankkeessa on kaksi keskeistä osa-aluetta. Ensimmäisenä päämääränä on helpottaa yksityishenkilöiden hallussa olevan arkistomateriaalin digitointia, jakamista ja pitkäaikaissäilytystä.

Tätä tarkoitusta varten Kansallisarkisto on hankkinut liikkuvia digitointiasemia, joita kiinnostuneiden tahojen on mahdollista lainata käyttöönsä. Digitaaliset tiedostot tallennetaan hankkeen perustamalle Topoteekki-alustalle sekä tarvittaessa osallistuvan tahon omalle tallennusvälineelle. Topoteekkiin tiedostot tallennetaan karttapohjalle, jolloin kaikki kiinnostuneet voivat nähdä tietylle alueelle sijoittuvat kohteet. Luovuttajat joko pidättävät kaikki oikeudet aineistoon (jolloin sitä voi vain katsella) tai suosituksen mukaan antavat sille Creative Commons -lisenssin.

Tällä hetkellä ovat valmistuneet ja katsottavissa seuraavat topoteekit: Kaarinan Piikkiö, Mikkeli, Mäntsälä, Saamenmaa, Sastamalan Suodenniemi ja Säkylä. Topoteekkien aineistot on etupäässä digitoitu ihmisten kotiarkistoista, mutta mukana on jonkin verran myös museoiden ja arkistojen kokoelmiin sisältyviä kuvia ja asiakirjoja.

Onnistuessaan hanke ratkaisee useita yksityisten aineistojen digitointiin ja esittämiseen liittyviä pulmia: korkealaatuinen digitointi toteutetaan hankkeeseen hankituilla laitteilla, lisensointi on selkeä, aineisto tulee kaikkien tutkittavaksi paikalliseen Topoteekkiin ja pitkäaikaissäilytys toteutetaan siirtämällä Topoteekkien aineisto Europeana-portaaliin.

 

Uusia arkistokokemuksia useammalle

Hankkeen toinen keskeinen osa on nuorten arkistokokemuksien tarkkailu ja niistä oppiminen. Tässä tarkoituksessa ryhmä järvenpääläisiä lukiolaisia vieraili Kansallisarkistossa ja tutustui kotipaikkakuntansa vanhaan arkistoaineistoon ja ratkaisi joitain tehtäviä jaetun materiaalin pohjalta. Samalla ryhmä sai perustietoja arkistojen annista ja aineistojen käyttämisestä. Lukiolaiset tulevat valmistamaan arkistokokemuksistaan kaksi videota.

 


Lisätietoja hankkeesta:

Hankkeen kotisivu

Yhteyshenkilö Kansallisarkistossa: kehittämispäällikkö Tomi Ahoranta, puh. 029 533 7004, etunimi.sukunimi@arkisto.fi